Članek
Kiparska razstava Od 2. do 31. marca 2017 Dragica Čadež
Objavljeno Mar 02, 2017

Javno vodstvo po razstavi z umetnico 30. marca 2017 ob 18.00 Kiparka in profesorica Dragica Čadež, mojstrica lesene skulpture, se tokrat v galeriji Srečišče predstavlja s keramiko, kateri se je v zadnjem desetletju intenzivno posvetila. Uveljavljena kiparka se zavzema za višjo kakovost keramične umetnosti in njeno razširitev v slovenskem prostoru, v katerem velike tovarne keramike kot je Ljubečna počasi usihajo. Dragica Čadež, dolgoletna profesorica kiparstva na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, je tudi pobudnica in soorganizatorka mednarodnega keramičnega trienala UNICUM, ki bo drugo leto že četrtič potekal v Sloveniji, ob enem pa sodeluje pri vzpostavitvi smeri za umetniško keramiko na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Dragica Čadež je s Celico povezana še iz časa pred njeno obnovo in je med drugim tudi avtorica Celice Sarkofag, v kateri je notranja oprema narejena kot kip iz lesa, ki je ostal od pogorelega ostrešja velike stare šole, stavbe, ki je bila namenjena umetniškim ateljejem, in je bila kot edina stavba na Metelkovi konec devetdesetih let, porušena. Keramični oz. opečnati tlakovci, s katerimi je tlakovala tla celice 117, so bili najdeni na podstrešju nekdanjega zapora. Čas od opreme Celice Sarkofag leta 1997 do razstave Tihožitja zaobjema obsežno ustvarjalno obdobje, v katerem je Dragica Čadež ustvarila velike kiparske cikle kot sta Prehajanja 2001/2 in Zgodba o drevesu 2005/8.

#DragicaČadež #GalerijaSrečišče #JavnoVodstvo #KeramičniTrienala #Keramika #KiparkaInProfesorica #likovnaumetnost #Ljubečna #Ljubljana #MojstricaLeseneSkulpture #RazstavaZUmetnico #SlovenskiProstor #podoba #kultura #ljubljana #Škofljica #Vrhnika #IvančnaGorica #Ig #Domžale #Trzin #Medvode #mengeš #LogDragomer #Grosuplje #DolpriLjubljani #Vodice